Terug naar overzicht
5 maa 2000Spel strategisch

Strategiespel


Download strategiespel beta versie (359 kB)

Beschrijving

Dit is een beta versie van een strategiespel. Ook al zou dit programma goed kunnen werken, is het onvoldoende getest om er zeker van te kunnen zijn dat het foutloos is. Dit spel heeft veel weg van een populair bordspel. Deze versie dient via een netwerk gespeeld te worden. Het programma is er op dit moment alleen in het Engels. Dit is niet zo'n groot probleem omdat er zeer weinig tekst in voorkomt en alles op deze pagina wordt uitgelegd.

In het plaatje onderaan, zie je hoe er verbinding kan worden gemaakt om tegen iemand anders het spel via internet of een thuisnetwerk te spelen. Verloopt je internetverbinding via een firewall of is je verbinding gedeeld met meerdere computers, dan is het mogelijk dat het programma alleen werkt als deze voorziening speciaal wordt ingesteld voor het programma.

Het gebruik

Omdat dit programma van een netwerk gebruikmaakt, moet er eerst een server gestart worden, en dan een client. Er kan slechts 1 client worden gestart omdat dit spel met twee spelers gespeeld wordt.

Nadat je bent verbonden, kun je al je 40 soldaten van rechtsonder naar jouw kant van het bord (linksonder) verplaatsen. Je kunt ook een een opgeslagen opstelling openen in plaats van je soldaten handmatig op te stellen met Open template. Je kan een opstelling opslaan nadat je gereed ben met het handmatig opstellen van je soldaten met Save template.

Het spel begint automatisch nadat beide spelers al hun soldaten aan hun kant van het bord hebben geplaatst. De speler op de server-computer begint altijd bij het starten van het spel, daarna begint de winnende speler altijd.

Wanneer het spel is begonnen kun je op een soldaat rechtonder klikken, om de naam ervan te zien in het berichtenvenster. De naam van de soldaten zal ook worden getoond als hint als je er met de muis overheen gaat. Je kunt ook berichten sturen aan de andere speler met de knop Talk.

Je kunt een soldaat verplaatsen door erop te klikken en dan op een veld te klikken met een groen rondje erin. Daarna is je beurt voorbij. Als er een soldaat van je vijand op dat veld staat, val je die aan.
  • Als jouw soldaat sterker is dan de aangevallen soldaat, win je en sterft de soldaat van de andere speler.
  • Als jouw soldaat even sterk is als de aangevallen soldaat, verliezen jullie beiden je soldaat.
  • Als jouw soldaat zwakker is dan de aangevallen soldaat, verlies je en overleeft de soldaat van de andere speler.
  • Alle soldaten verliezen van een bom (bomb), behalve de mineur (miner).
  • De spion (spy) wint van een maarschalk (marshal), maar een maarschalk wint ook van een spion (in dit geval wint de aanvallende speler).

Je mag de vlag (flag) of een bom nooit verplaatsen.

Wanneer je de vlag van de andere speler overmeestert (aanvalt) met een willekeurige soldaat, win je het spel en verliest de vijand.

Als je geen enkele soldaat meer kan verzetten, moet je op Surrender (overgeven) klikken, wat ervoor zorgt dat je het spel verliest en de vijand wint.

Het spel heeft een beperking tegenover het originele spel: daar kun je een verkenner (scout) oneindig veel plaatsen in een rij in één keer verplaatsen, in dit spel kun je ze maar één plaats tegelijk verzetten.

Alle soldaten aflopend in rang met aantallen (totaal aantal is 40):

Speciale spelregel? Aantal Naam Engelse naam
X 6 bom bomb
  1 maarschalk marshal
    generaal general
  2 kolonel colonel
  3 majoor major
  4 kapitein captain
  4 luitenant lieutenant
  4 sergeant sergeant
  5 mineur miner
  8 verkenner scout
X 1 spion spy
X 1 vlag flag


Met dank aan:

Michael Andersen
Beta tester

Andy
Beta tester

Garrett R. Hylltun
Gebruikersinterface en plaatjes, beta tester

Brandon "B.A.L." Ledbury
Beta tester

Maurice Niessen
Oorspronkelijk idee, beta tester

SDRiVER
Beta tester

Teddy
Beta tester