Terug naar overzicht
18 nov 1999 - 30 aug 2000Cursus­tool "Wordfile"

Wordfile / newsfileDownload Newsfile Engels (5 havo) (205 kB)

Download Wordfile Engels (4 havo) (200 kB)

Download Wordfile Engels broncode voor Delphi (8 kB)

Beschrijving

Dit is een programma voor leerlingen van 4 en 5 havo. Leerlingen van 4 havo moeten een 'Wordfile' bij houden met Engelse woordjes. In deze wordfile worden alle Engelse woordjes met vertaling gezet, die de leerling ergens tegenkomt, maar van te voren nog niet kende. Over deze woordjes wordt dan later een proefwerkje gegeven, dus de leerling moet alle woordjes leren. Leerlingen van 5 havo moeten in plaats van een Wordfile een Newsfile bijhouden, met niet gekende woorden uit het nieuws op de radio. Die woordjes moeten later in het mondeling gebruikt worden.

Dit programma is een hulpje om de woorden mee te kunnen opslaan, organiseren, printen en oefenen. De woorden kunnen per les worden ingedeeld.

Het programma werkt met verschillende levels, dit werkt als volgt:
Nieuwe woorden komen in level 1.
Als een leerling een woord uit level 1 goed heeft, komt het woord in level 2. Een woord uit level 2 komt zo in level 3, enz. t/m level 5.
Heeft een leerling een woord fout, dan gaat het altijd rechtstreeks terug naar level 1.
Zo zitten in level 5 de best gekende woorden en in level 1 de niet gekende woorden.

Het gebruik

Het programma kan worden gestart door wordfile.exe of newsfile.exe uit te voeren. Hierna krijg je de mogelijkheid om een les en een level te kiezen bij Instellingen. Ook kun je instellen of je de woorden door elkaar wilt laten afvragen, door Afvragen in willekeurige volgorde aan of uit te vinken. Je krijgt de mogelijkheid om in te stellen of de woorden in de richting Nederlands --> Engels of Engels --> Nederlands moeten worden afgevraagd, bij Richting. Het is aanbevolen om dit op de standaardinstelling voor de richting te laten staan, omdat de woorden ook alleen op deze manier overhoord zullen worden in een proefwerk.

Aan het begin staan er natuurlijk nog geen woorden in het programma, je moet de door jezelf geselecteerde woorden invoeren. Hiertoe kun je het Engelse woord in het vak Engels woord, bij Toevoegen invoeren, en het Nederlandse woord in het vak Nederlandse vertaling invoeren. Scheidt de woorden, als er meerdere betekenissen mogelijk zijn, met puntkomma's (;). Als je nu op Toevoegen klikt, wordt het woord in de geselecteerde les in level 1 toegevoegd.

Nadat je genoeg woorden hebt ingevoerd kun je beginnen met oefenen. In het vak Woord, bij Oefenen, staat een woord (Nederlands of Engels, afhankelijk van de instellingen). Dit moet je vertalen naar de andere taal (Engels of Nederlands, weer afhankelijk van de instellingen), in het vak Vertaling. Als je nu op Enter drukt, of op OK klikt wordt het woord gecontroleerd. In de status-balk linkonder kun je zien of je het woord goed of fout had. Bij Vorige vertaling in het vak Oefenen komt de juiste vertaling van het vorige woord te staan.

Er worden verschillende statistieken bijgehouden in het vak Statistieken. Hier kun je het aantal beurten en het aantal fouten aflezen. Bij Percentage fouten geeft een balk de verhouding van het aantal fouten tot het aantal beurten aan. Deze balk behoort een zo klein mogelijk deel blauw te hebben. Bij Gemiddelde tijd (sec.) wordt de gemiddelde tijd tussen de verschillende beurten bijgehouden. Die zou zo laag mogelijk moeten zijn. De statistieken kunnen worden gewist met de knop Leegmaken.

Tenslotte kunnen woorden worden afgedrukt door op Print te klikken. Er wordt nu een nieuw venster getoond. Type bij Jouw naam je eigen naam (want die wordt ook afgedrukt). Selecteer bij Lessen: de gewenste lessen, gebruik voor meerdere lessen. Selecteer bij Level: de gewenste levels, die moeten worden uitgeprint, gebruik ook hier voor meerdere levels. Meestal zijn de eerste drie levels voldoende (de standaardinstelling). Na op OK geklikt te hebben, begint het afdrukken.